MIT NE HAGYJ KI ISZTAMBULBAN I. rész.

MIT NE HAGYJ KI ISZTAMBULBAN I. rész.

A város, amely egyedülálló módon a Boszporusz partjain, két földrészen terül el, vagy háromezer évvel ezelőtt alapították. Hívták Bizáncnak, Konstantinápolynak, a XX. század eleje óta Isztambul a hivatalos neve. Az idők folyamán, mikoris hatalmas birodalmak központja volt, különleges olvasztótégelye lett építészetnek, szokásoknak, népeknek. Az óriási városnak kb. 15t millió lakosa van, és Budapestnél tízszer nagyobb területen fekszik.

Szálláshelyünket annak megfelelően válaszuk, hogy mi érdekel bennünket leginkább a városból. Így elkerülhetjük a költséges és időtrabló utazást Isztambulon belül. Ha az éjszakai élet, szórakozás a fő szempont, akkor az Arany Szarv és Galata negyedet válasszuk. Ha a híres műemlékeket akarjuk inkább megcsodálni, akkor szállásért a Sultanhamet negyedben nézzünk körül. Bármelyiket választjuk, forduljunk bizalommal a Tizi utazási irodához, amely megkeresi a megfelelő szállást.

Étkezés

A török konyha igen változatosa, főleg Isztambulban, ahol az évszázadok alatt sokfajta népcsoport hagyta hátra nyomát.

Néhány étel. amit érdemes megkóstolni
Cig Köfte tatárbifsztekhez hasonló, ám van vegetariánus változata is

Lahmacun: a törökök pizzája, sokfajta feltéttel

Kokorec. bárány belekből készített húsos szendvics

Adana Darum: kebabféle étel

Bali Ekme. ízletes halas szendvics

Baklava: sok dióval, mézzel készített rétesszerű nagyon édesség

Török kávé, ami persze nem étel, de érdemes kipróbálni. Számítsunk rá, hogy testesebb, mint a mi esszpresszónk és könnyen kerül zacc is fogunk közé.

Közlekedés Isztambulban

Hatalmas és sokrétű közlekedési hálózat áll rendelkezésre. Busz, metro, villamos, sőt kompok is. Érdemes megvenni az Istanbulkartot, amely minden járműre érvényes, föltölthető és akár többen is utazhatnak vele egyszerre.

A taxi elég olcsó, azzal is könnyen eljuthatunk egyik helyről a másikra. Érdemes a taxióra szerinti fizetéshez ragaszkodni, és nem fix összegben megegyezni. Gondoskodjunk kis címletű pénzről is, hogy könnyű legyen a fizetés.

Biztonság: a város alapvetően biztonságos, még egyedül utazó nőknek is. Persze, nem árt az óvatosság, mert itt is vannak zsebtolvajok, csalók, akik a turisták átverésével próbálkoznak. A belvárosban az Hagia Sofia és a Nagy ciszterna között található a turista rendőrség, Ehhez nyugodtan fordulhatunk, ha bármilyen bajba kerülünk.

Ha egyedül utazunk, ne maradjunk a Taksim tér környékén este tíz után. Öltözködjenek visszafogott, mert az európainál konzervatívabba a társadalom, más a nőkkel szembeni viselkedés is. Érdemes óvatosan bánni az alkohol fogyasztással, de a legjobb ha nem egyedül megyünk el szórakozni.

Lássuk a legfontosabb nevezetességeket:

A nagy négyes, Topkapi palota, Hagia Sofia templom, Kék mecset, Nagy bazár mellett azért még számos érdekesség várja a látogatókat. Bár a leghíresebb emlékek az óvárosban, a Sultanahmet negyedben vannak, némelyek azonban a város más részein várja a turistákat.

 

  1. Aya Sofya

 

A Hagia Sophia a város egyik legismertebb épület és jelképe. Justinianus császár emeltette az óriási templomot, 536-ban, és azóta is áll ezen a földrengések sújtotta helyen. Kupolája mintegy ezer évig a keresztény világ legnagyobbja volt. A város elfoglalás után mecset lett.

  1. Topkapi Palace (Topkapi Sarayi)

 

A Boszporusz partján igen szép helyen emelte az első palotát Hódító Mohamed Konstantinápoly bevétel után. Évszázadok alatt hatalmas épületegyüttesé vált, háremmel, díszes hivatali helyiségekkel, udvarokkal, kincstárral, ami ma múzeum.

Ha Törökországba, vagy más szép helyre akar utazni, lépjen velünk kapcsolatba valamelyik ikonra kattintva, telefonon, e-mailben, vagy töltse ki ajánlatkérő úrlapunkat.

  1. Kék mecset (Sultan Ahmet Camii)

Kék, vagy Ahmed szultán mecset.

Az építészeti gyöngyszem nevét csodás, kék csempe díszítéséről kapta. A közelében van az Arasta bazár,ahol kézműves termékeket, emléktárgyakat vehetünk. A kettő között található a Mozaik múzeum, ahol, többek között, egy 250 nm-es mozaik padló maradványai tekinthetőek meg.

  1. Bazilika víztározó(Yerebatan Sarniçi)

Elsűlyedt palota, vagy Bazilika víztározó A város egyik legkülönlegesebb látnivalója ez a föld alatti, palotaszerű víztározó, amit még a VI. században készítettek. Az erős hatást a 3346 oszlopa adja. Ezek közül számos ókori épülethez tartozott, leghíresebbek a Medúza oszlopok az észak-nyugati sarokban.

  1. Hippodrome

Lóversenypálya, vagy hippodrom Hajdan ez volt a városi társadalmi életének központja, ahol kocsiversenyeket tartottak. Mára szinte semmi nem maradt belőle, park lett a helyén. Azért érdemes ide is eljönni, szemügyre vanni az egyiptomi obeliszket, Kígyó oszlopot, Konstantin obeliszket.

  1. Isztambuli Régészeti Múzeum

A Topkapi palota közelében lévő hatalmas múzeum nem csak egész Törökország területéről, de a Közel-Kelet más részeiről is mutat be különböző korokból származó művészti alkotásokat, régészeti emlékeket.

Ha Törökországba, vagy más szép helyre akar utazni, lépjen velünk kapcsolatba valamelyik ikonra kattintva, telefonon, e-mailben, vagy töltse ki ajánlatkérő úrlapunkat.

No Comments

Post A Comment